Stoffer og virkningsmekanismer
Hvilke stoffer? Og hvordan virker de?
Eksempler på hormonforstyrrende stoffer er phthalater, dioxin, bisphenol A, triclosan, forskellige pesticider og perfluorerede forbindelser. Mennesker udsættes dagligt for hormonforstyrrende stoffer, primært via føden, men også gennem huden og indåndingsluften. Stofferne kan findes i fødevareemballage, som pesticidrester på overfladen af frugt og grønt og i plastik- og kosmetikprodukter. Nogle stoffer bruges eller blev tidligere brugt i maling, tekstil- og gulvmaterialer, og frigives herfra langsomt til miljøet.
Hormonforstyrrende stoffer påvirker kroppens egne hormonsystemer. Nogle stoffer virker som hormonet østradiol, og kaldes for østrogene stoffer. Andre stoffer hæmmer virkningen eller dannelsen af kønshormonet testosteron, og kaldes derfor for anti-androgene stoffer. Mange stoffer virker på flere forskellige måder, og endelig er der kemikalier, der påvirker andre hormonsystemer, som eksempelvis stofskiftet.
Hormonforstyrrende stoffer har meget forskellig omsætningstid i levende organismer. Phthalater nedbrydes hurtigt og udskilles herefter i urinen, mens eksempelvis perfluorerede stoffer er svært nedbrydelige og ophobes i fedtvæv. Af samme årsag kan svært nedbrydelige stoffer, hvis industrielle brug er ophørt for mange år siden, stadig måles hos mennesker i for eksempel modermælk og fedt.
Mennesker udsættes for mange stoffer på samme tid. Forskere efterligner denne virkelighed i studier, hvor forsøgsdyr udsættes for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer samtidigt, og hvor hvert stof gives i en dosis, der ikke i sig selv medfører skadelige effekter. De indledende resultater viser, at sådanne kombinationer af hormonforstyrrende stoffer giver skadelige effekter hos forsøgsdyr. Måske er det også farligt for os mennesker, når vi hver dag udsættes for mange stoffer på samme tid, selvom vi kun får ganske lave niveauer af det enkelte stof. Det prøver vi at blive klogere på.
Se hvilke stoffer vi har kigget på i tidligere projekter
Hormonforstyrrede danske frøer. Påvirkning af unge mænds reproduktion. Se de aktuelle CeHoS projekter.
Bliv klogere på hvordan hormonforstyrrende stoffer virker